Rechtspraktijk BAWA

Locatie op kaart niet juist?

Laag drempelig bureau t.b.v. adviseren en procederen binnen alle rechtsgebieden.
Ook proefprocessen. Voorkom het einde van de Nederlandse rechtsstaat !
HAAKSBERGEN - De rechtsgang in Nederland wordt onbetaalbaar vanwege voorgestelde enorme verhogingen van de griffierechten als gevolg van de bezuinigingsplannen van het Kabinet Rutte. Minister en staatssecretaris van Justitie en Veiligheid en in navolging daarvan de Tweede Kamer veroorzaken uitholling van een klassiek en sociaal grondrecht bij doorgaan de voorgestelde verhogingen van de griffierechten.

De Tweede Kamer moet zich nog buigen het opgegooide bezuinigingsballetje van het ministerie van justitie en veiligheid om te bezuinigen op justitie, de rechterlijke macht, toevoegingen middels enorme verhogingen van de griffierechten. Daar waar de bankmanagers buitenproportionele jaarsalarissen verdienen met bonussen, en de toezichthouders geen verantwoording hoeven af te leggen over het door hun gevoerde falend beleid worden thans de minder draagkrachtigen in onze samenleving geconfronteerd met een moeilijker toegangsweg tot het recht. De banken krijgen staatssteun en de minder financieel draagkrachtige justitiabelen krijgen geen of minder steun van de staat ter zake rechtsbijstand. Hierdoor wordt de bijl aan de wortels van artikel 18 van de grondwet gelegd. Dat artikel regelt het zowel klassiek als wel het sociaal grondrecht op rechtsbijstand.

Het recht op rechtsbijstand vormt een door het Europees Hof gecontroleerd recht middels art 6 EVRM . Reeds in 1979 is hieromtrent jurisprudentie ontstaan middels uitspraak van het Europese Hof in de casus Airey tegen Ierland. ( EVRM, publ. European Court of Human Rights, serie A volume 32, 1980, p. 11-16) . Vervolgens is van belang de twee verklaringen van het Comité van Minister van de Raad van Europa (in resolutie 78/8 on legal aid anf advice van 2 maart 1978 noemt voormeld Comité het onbelemmerde recht van toegang tot de Rechter een essentieel kenmerk van een democratische samenleving.)

Het thans bij de Tweede-Kamer voorliggende bezuinigingsvoorstel besluit behoort door de volksvertegenwoordigers een halt te worden toegeroepen. Een zich zelf respecterende rechtsstaat dient geen obstakels op te werpen om de toegang tot de rechter voor minder draagkrachtige burgers te bemoeilijken d.m.v. grote verhogingen van de griffierechten.

Nederland is (nog) een democratische rechtsstaat. Democratisch, omdat de burgers kiezen wie het land regeert. Een rechtsstaat, omdat iedereen zich aan het Nederlandse recht moet houden, zowel de burgers als de overheid. Daarom dient de toegang tot de rechter niet door de overheid via buiten proportionele verhoging van de griffierechten te worden geblokkeerd.

RECHTSPRAKTIJK BAWA-HAAKSBERGEN.

Europees recht bestuursrecht privaat recht wabo umts straling elektromagnetische milieurecgt gemeenwetwet mer staatssteun mededinging tuchtrecht wob bestuursrecht staatsrecht stopumts wro Q-koorts gezondheidsraad rechtshulp rechtsbijstand juridisch evrm bupo aanbesteding mededinging gezondheidsrecht bouwrecht europa ec erfrecht notarieel inspraak bouwvergunning omgevingsvergunning gezondheidraad emv burenrecht haaksbergen minister bawa baakman nen grondwet justitie advocatenwet rechtbank gerechtshof cassatie protocol dagvaarding mediation recht staatsraad staatsraden

Rechtspraktijk BAWA

Adres

Geukerdijk 33
7481 BX HAAKSBERGEN

Contact

Tel. 053-5723457
Fax 053-5723457
Website www.bawa.nl

Gegevens aanpassen